Pigg och stark

Hejsan
 
Igår var Mamma och jag ute tillsammans. Och jag red på fältet, Nisse har vilat i några dagar så han var väldigt stark och spänd i början. Han började redan på gången för så fort jag fick på tränset ville han gå och ville inte stå stilla. Sen var han sjukt taggad på stallplannen också.
 
Red några varv på fältet tills han spänt av och kunde trava och galoppera på tygeln med eftergift. 

Sen gick jag och Mamma en sväng med honom och sen fick han komma in och bli avspolade för han vart lite svettig. 
 
Och sen gick vi ut på en promenad så han fick sträcka på sig och beta lite. 
 
 

Att galoppera på ett fält.

Hej
 
Nisse & Ebbe har bytt sommarhage nu och den de går i nu är precis bredvid damernas sommarhage. Och Nisse står längst upp och längst bort i sin hage för att vara nära damerna hela tiden. Så idag när jag skulle hämta Nisse fick jag gå i 100 år, haha. Sen var han inte jätte positiv till en början att gå in när tjejerna var kvar ute. 

Jag tog in och körde massage borsten över hela honom och sen ryktade jag honom skinande. Han är så himla fin i pälsen just nu, glänser som bara den. När jag skulle borsta huvudet så höll han på att dö för att han tyckte det var så sjukt skönt. Så jag fick stå ett bra tag och borsta tills Nisse var nöjd. 
 
Vi skrittade först ut en lång tur och klättrade och sen red vi till vårat fält där vi travade och galopperad. Och oj så fin han var, mjuk framåt och han tyckte det var super kul att galoppa. Jag körde intervaller för att jobba upp kondisen. Åh vad jag älskar att galoppera på fält, man kan ligga och rulla på och hästarna tycker oftast att det är super kul. 
 
Nisse är så rolig att rida varje gång, han är som en gummiboll och vill alltid göra sitt bästa. 

Nästa vecka jobbar jag bara 2 dagar så då ska vi ut och rida massor för då kommer jag ha massa tid. :)
 
Puss. 

Provridningen i April

Officielt den snyggaste hästen!

 
 
 
 

En självklarhet att rida eller?

Hej
 
Jag snubblade över ett otroligt tänkvärt inlägg när jag höll på att läsa en av alla mina hästbloggar jag följer.
Ett inlägg om hur pengarna avgör ridsporten. 
 
Ridsport är en väldigt dyr sport, för du har med ett stort levande djur att göra som du inte kan ha i vardagsrummet. (Även om jag själv hade velat det). Boxplats, hovslagare, veterinär, försäkringar, mat, träning, tävling & utrustning är några av alla saker som kostar pengar inom hästsporten om du ska ha en egen häst.
Och lång i från alla har råd.
 
Då tänker man att ridskola är ju perfekt för alla dem som inte har råd med egen häst med att rida på ridskola blir också allt dyrare. Kollade runt precis och det ligger runt 3500-5000 kr att rida en termin. Alla föräldrar har inte råd att låta sina barn rida. För det är ju inte bara ridlektionerna som kostar pengar, barnen/ungdommarna ska ha ordentlig hjälm, säkerhetsväst, ridbyxor, ordentliga skor osv. och det är inte heller billigt.
 
Till en viss del förstår jag att ha en häst kostar pengar för det är som sagt ett stort levande djur, som behöver mycket mat, någonstans att bo och omvårdnat för att må bra. Men är det lite väl mycket pengar.
 
Jag är en av alla tjejer som är lycklig häst ägare tack vare min Mamma. Jag fick min ponny när jag gått på ridskola i ett år ungefär. Vilket är helt galet egentligen, för i mina ögon är man verkligen inte redo för allt ansvar om man bara ridit på ridskola i ca. 2 terminer. Men jag hade tur, min Mamma är häst tjej sen hon var liten och ägt hästar när jag vuxit upp. Hon har kunskapen så i början var jag aldrig ensam med min ponny för det var min och Mammas ponny. Jag red även kvar på ridskola ett tag efter jag fått min ponny.
Redan då när jag var runt 13-14 så visste jag att en häst kostar pengar, kanske inte exakt vad som kostade varje månad men jag märkte ju att det blev en viss skillnad. Innan vi skaffade häst åkte vi utomlands varje år men efter åkte vi inte utomlands all tid och pengar gick till hästen. Inte mig emot.

Nu när jag är äldre och bor hemifrån blir man ju mer medveten om vad saker och ting kostar när man har häst. Man är med vid vaccinationer, hovslagare, veterninärbesök, lektioner och tävling. Man ser fakturan på stallhyran och man köper sina egna hästsaker.

Ett exempel är när jag nu i våras var på jakt efter ett par snygga helskodda ridbyxor och de flesta kostade mellan 900-2500 kr. Det är mycket pengar när man är student. Tillslut hittade jag ett par på rea för 500 kr. Jag försöker också hitta ett par jordpush med stålhätta även dem ligger mellan 900-1500 kr. Lika där igen jag har inte råd för jag är student.

Hästsaker är otroligt dyrt och tyvärr känns det som att det blivit en otrolig märkeshets. Du ska ha det senaste, det nyaste, det som är inne för du är ju ingen bra ryttare om du inte har snyggast utrustning.

Jag har aldrig haft den flashigaste transporten, utrustningen eller dyraste hästen MEN jag har alltid trott på mig själv, tränat hårt för att bli bättre och älskat mina hästar till månen och tillbaka.

Hästsport kan anses snobbigt, de tuffa tjejerna vet mest och bäst på ridskolan, Tro mig jag har stött på dem och jag har sagt i från till dem. Folk har på tävling kollat snett och jag har hört dem snacka skit bakom min rygg "Asså vad, fick den där ponnyn sådär höga poäng, det måste blivit något fel" Folk i stall snackar skit om varandra, hur man sköter sin häst, hur man rider sin häst och jag blir så trött på sådant. Skött du ditt så sköter jag mitt.
Vi borde istället hjälpa varandra på ett schysst sätt, hålla varandra om ryggen. Det finns lika många sätt att sköta en häst som det finns hästägare.

Det är tråkigt i mina ögon att hästsporten inte kan vara för alla, att alla som vill ska få rida. För ridning är otroligt bra träning och det är så fantastiskt roligt.
 
När jag läste inlägget (som länkat till där uppe) så tänkte jag verkligen till hur otroligt lyckligt lottad man är som har en egen häst. Man glömmer bort det så lätt, det blir en vardag. Och jag önskar att alla som inte har råd kunde rida på Nisse men tyvärr fungerar det inte så.
 
Till alla er som rider på ridskola,ge inte upp era drömma. Om ni vill så kan ni.
Ta vara på alla möjligheter, lyssna på era ridlärare och sug åt er allt. För sky is the limit.
Och självklart kan ni också lyckas även fast ni inte har en egen häst bara ni har mål och drömmar.

Inlägget blev nog rörigt för jag har jobbat idag, klockan är mycket och när jag började skriva var det mycket som ville ute. Haha kommentera gärna!
 
Kram och ta hand om varandra.

Grattis

Säger vi till Nisse som igår fyllde 5år. :D Det är viktigt att man firar födelsedagar och efter min monster helg med jobb kommer Nisse få en hästtårta bestående av allt han gillar. Eftersom han är världens finaste måste han skämmas bort :) 
 
 

Det sitter i.

Hejsan
 
Igår åkte jag ut till stallet vid 13.00 tiden och köpte med mig lunch, dryck och jordgubbar. Jag la en filt utanför Nisses sommarhage och där låg jag till klockan 17.00. Så mysigt med hästarna som betar nedanför en. Nisse passade även på att sova en stund i hagen, sötnosen. 
 
Jag tog in honom och borstade igenom honom och kollade så han var hel och ren, vilket han var. 
Sen skrittade vi ut en tur själva, Nisse var så duktig. Han fick syn på Ebbe i Sommarhagen och då tyckte han det var onödigt att gå åt andra hållet men jag visade vilken väg jag ville gå och då var det inga problem. 

Sen gick vi till hoppbanan för jag ville checka av om något av det vi gjorde för Emma igår var kvar. Och det var det! Han var så fin, jag hade ingenting i handen och han travade på riktigt fint även om man märkte att han var lite trött. Tror det var bra att han fick röra bort träningsvärken också. 

Haha han var lite spänd när jag skulle byta varv för det stod höga hinder på hoppanan så han tyckte de var lite konstiga. 

Travade väl 5 min sen skrittade jag av honom avsutten. 
 
En dusch fick han och ny flugspray och massa gottis att äta eftersom han är bäst :)
 
På lördag ska han tömköras och jag ska se om Mamma kan filma. Hon skulle filmat lektionen i onsdags men hon blev så inne i hur jag red så hon glömde. Haha jag får börja anställa någon som fotograferar och filmar när jag rider. Eller så får du bättra dig Mamma ;) 
 
Nisse innan lektionen i Onsdags. :) 
 
Puss
 

Wow!

Nisse var hur fin som helst idag! Bästa passet hitills. 

Jag red lektion för vår dressyrtränare Emma Karlsson första passet för Nisse. Och jag skrittade fram honom och sen var det bara att börja trava med bra tempo, vi jobbade på att få honom att söka sig neråt eftersom han har en rejäl underhals så är det jobbigt för honom men i mitten av passet så helt plötsligt går han där på tygeln och bär sig själv och jag kan bara sitta där och njuta i traven. 

Lika med galoppen så behövde jag bara hålla om och så gick han där. Fina lilla häst så duktig! 
 
Det blev ett ordentligt pass på 20 min i trav och galopp, sen var han så fin och då var det bara att sluta för han var verkligen kanon duktig. 
 
Men man måste vara där för honom och stötta honom då han har det jobbigt med underhalsen, Emma trodde på ca. 6 månader och sen är den borta. Och att rida mycket på banan i början så han lär sig att det är neråt med huvudet man ska och inte ha det i luften. 
Så nu är det bara att trimma på, tur vi har 2 ridbanor och ett ridhus så man kan variera. Sen blir det mycket skritta ut i alla fall men kommer nog undvika att trava och galoppa. 
 
Troligtvis åker Mamma med Nisse till Emma i helgen och så tömkör Emma honom. 

Åh bästa hästen. Han är så mysig när han är trött för efter passet så gick Mamma med honom och han skulle vara nära henne och ha huvudet på hennes arm. 
 
Han fick en dusch och massa äpplen och morätter sen fick han gå ut igen till Ebbe sin nya BFF. 
 
Imorgon ska han få sträcka på benen för han lär ha träningsverk och jag lika så. 
 
 

Dressyrpass

 
 
Hejsan
 
Igår red jag ett dressyrpass för min gudmor på vår stora fina hoppbana. Det var perfekt väder för att rida ute, klockan var väl runt 18.00 tiden så det hade svalnat och solen lös fortfarande.
 
Jobbade mycket i trav att få honom att söka sig neråt och slappna av och få honom runt innerskänkeln. Jobbigt tyckte Nisse men han jobbade på kanon bra. När det blev jobbigt så travade han på fortare för att slippa undan. 

Efter skrittade jag ut själv för första gången runt vår ridslinga och han var super duktig. Skrittade på långa tyglar.
 
Han var lite svettig så jag fick svampa av honom och så fick han gå in i en box och äta lite äpplen och morötter.
Han tyckte det var sjukt onödigt att stå inne när man kunde vara ute.
 
Sen travade han typ hela vägen upp till hagen.
 
Idag får han bara gå ute och mysa med Ebbe och Maverick. Och imorgon om det inte blir löshoppning tänkte jag rida ut på vår slinga och trava & galoppera för att jobba upp kondisen. Och för att han inte ska behöva vara bara på ridbanan eller ridhuset. Efter igår så tror jag det kommer gå super, blir säkert ett eller två bocksprång i galoppen.
 
 
Kram
 
 

Rida barbacka.

Hej
 
Igår red jag barbacka igen på Nisse. Vi tog in honom och pysslade. Jag lindade benen och sen fick han ha på sig sitt bruna träns som har fått ett nytt pannband. Ett lackat med bruna och beiga diamanter på. Super snyggt som glittrade fin i kvälls solen.
 
Jag red uppe i ridhuset och han var piggelin i början. Men vi tränade mycket halvhalter och vägar. Jag gjorde en halvhalt och sen skulle han svara på framåt för att sedan ta en förhållning till och så fortsatte vi och han var super duktig.
 
Sen skulle jag trava och herregud det var nog en rolig syn. Nisse har extremt mycket gång så jag hade sjukt svårt med balansen. Mamma står i mitten och ropar "Slappna aaaav" "Slappna aaav, det ska vara roligt att rida" och jag gör mitt bästa för att hålla mig kvar. Haha.
 
Idag blir det dressyrsadel på och ett dressyrpass för min gudmor. Det känns så bra att ha folk runt omkring som kan hjälpa mig. Vill helst inte rida ensam nu när Nisse är så ny. Och sen är det bra att han någon på marken som kan hjälp en så träningen blir så bra som möjlig.
 
Testade mina nya stövlar igår, super sköna förutom att ridbyxans söm låg och skavde på knölen på foten. Men när det var fixat var de sköna igen.
 
Tänker nog rida ute på banan idag så vi båda får lite omväxling.
 
Kram
 
 

Equterapeut till Mr. Nils

 
 
 
 
Hejsan

Mamma har börjat kalla Nisse för Nils. Och först gillade jag det inte men nu har det tyvärr fastnat.
 
Vår equterapeut Lina var ute igår och gick igenom Nisse och hon sa att han kändes riktigt fin. Och det märks ju också när man rider, han är jämnare och mjukar i kroppen. Nisse fick en behandling på ca. 1,5 timme och stundtals tyckte han det var super skönt och bland tyckte han Lina var sjukt onödig.
 
Han fick en ordentlig borstning också för han hade en hel julgran på rumpan såg det ut som. Han har väl varit i skogen och vandrat. Han älskar att vandra omkring.
 
Smörjde in lite två små sår med salva han fått när de gnagt på varandra i hagen.
 
Detta över skulle publicerats för typ 5 dagar sedan men jag glömde det så vi gör ett nytt försök.
 
Imorgon åker Mamma och Jag ut tillsammans igen och då ska herr Nisse få sig ett ridpass. Hans nya schabrack kom häromdagen så det ska givetvis provas. Vi kommer åka ut på kvällen då det är lite svalare för det är bara taskigt att rida mitt på dagen när det är så himla varmt. Han ska ha optimala förutsättningar när vi rider speciellt i början då han inte orkar så mycket och fortfarande håller på att lära sig allting.
 
Ska lägga in ett eller två konditionspass på slingan i veckan så han får upp konditionen.
Det ska varvas med klättring i klätter skogen, dressyrpass och lugna uteritter.
Mycket olika miljöer så det hela tiden är roligt och sluta innan han tycker det blir jobbigt.
Allt för att ha honom glad och att han ska tycka det är kul att arbeta.
 
Funderade lite tidigare idag och jag ska kolla upp någon kul tävling vi kan kvala till nästa år då han blir 6år och en han kan kvala till när han är 7år. Inte för att behöver bli så men det kan vara kul med lite mål. Han ligger ju ca. 1-2 år efter sina jämn gamla så det kan bli tufft men som sagt är det alltid kul att satsa på något.
Och om vi ska nå målen måste jag börja träna också så jag blir en bättre ryttare, har tappat alla muskler efter mitt uppehåll så om jag ska klara av att rida så måste jag stärka upp magen och ryggen och kondisen ska vi inte snacka om. Mamma får rida Nisse på kondis passen så får jag springa bredvid så jag inte tuppar av efter 5 minuters ridning.
 
Godnatt!

Lydig häst!

Hejsan
 
I onsdags fick Nisse bara gå på betet och vara häst tillsammans med sina vänner.
 
I går red jag ett skritt pass på Nisse barbacka med Mamma som instruera mig. Nisse var super duktig och lyssnade super, både fram & tillbaka. Och han var väldigt lyhörd för mina vikthjälper.
Drt räcker med att jag kollar åt ett håller eller t.ex tänker halt så gör han det. Duktiga häst. 
 
kram

Frisk häst.

Hej!

Idag är jag så lycklig. Vi åkte upp med Nisse till Ultuna och han skötte sig som vanligt exemplariskt. 
 
Han var lite svettig när vi kom fram men han traska av transporten lungt och fick beta lite gräs först innan vi gick in på kliniken. 
 
Vi fick först ta ut honom och longera i deras ridhus och han var så duktig, nytt ridhus och han var super lugn och lyssnade på mig. Nisse fick massa beröm av veterninären som tyckte han var super fin, fint steg med bra takt. 
Och han rörde sig prick fritt. 
 
Sen tog vi in honom och jag fick springa med honom på gången och han sprang lika fint där inne trots att det var hårt underlag. 
 
Vi ville ha ett ultraljud på vänster fram som varit lite diffust tjockt så det fick vi, fast det var lite kö så vi fick vänta två timmar. Inga problem för oss för Nisse stod och käkade lunch i en box så då åkte jag och mamma till hästaffären Sporren som ligger nästan bredvid Ultuna för att shoppa. 
 
Mamma åkte där i från med en sjukt snygg Kingsland jacka och Nisse fick ett nytt pannband. 
Jag åkte där i från med en HV polo jacka och nya kingsland stövelstrumpor. 
 
Kl.13.00 var det dags för Nisses ultraljud, han fick en dos lugnande och sen rakade de hela senan. Tur han har svarta ben så det inte syns. 
 
Han skötte sig super i ultraljudsrummet, han ville gärna gosa med veterninären (som han vill med alla). Allt var normalt och super fint i benet. Så vi åkte hem två lyckliga hästägare. Som Mamma säger hur kan man vara kär i en häst? För super kära i honom är vi, har aldrig träffat en sån vänlig häst som vill mysa hela tiden. Hade han kunnat hade han varit en knä häst som suttit brevid en i soffan på kvällarna. Och han blir bortskämd med massa kärlek. 
Ni skulle sett honom igår och idag hur han glänste som en riktig tävlingshäst, Wow han är en riktig snygging. 
 
När vi kom hem så svampa jag av honom då han hade svettats en del idag och han fick ett nytt lager med flugspray för just nu är Nisse en lycklig liten häst ute på bete med sina kompisar. Han älskar att vara ute så han älskar nog livet väldigt mycket just nu. 
 
Equiterapeuten kommer på fredag så Nisse ska bara få gå på betet nu och mysa tills dess och sen i helgen. Mamma och Jag ska lägga upp en träningsplan nu, massa varierande träning och en del konditionsträning för att få igång flåset på honom. 
 
 
 
 
 
 

Välpolerad häst.

Hejsan
 
Idag åkte jag ut själv till stallet, jag mockade och fixade maten medan Nisse var ute i sin gräshage och åt sig ännu lite tjockare. Han börjar se ut som ett dräktigt sto nästan haha. Så blir det när man är glad i mat. 
 
Jag tog in honom och tvättade hans svans, vi ska ju ut och åka imorgon och då vill jag att han ska vara sitt finaste. 
När svansen var ren så stod jag och borstade honom i säkert en timme. Ryktade grundligt och glanssprayade svansen. Han var även lite torr runt ögonen och runt mulen så jag smörjde in honom med babyolja. 
 
När jag tävlade förut var babyoljan och glanssprayen mina bästa vänner. 
 
Sen tog vi oss en promenad jag och Nisse. Vi gick förbi betet där stona går och Nisse mans-gnägga på dem. 
Nisse älskar verkligen andra hästar och ska hälsa på alla hela tiden. Och han är väldigt vänlig mot dem står och nosar men gör inget mer. 
 
Nisse som ropade på tjejerna som kom till honom. 
 
 
När vi kom tillbaka till stallet så borstade jag honom en gång till och borstade ur svansen och hade i mer glansspray. Jag gjorde även en inbakt fläta i svansen så den ska vara riktigt fin imorgon.
 
Jag är sjukt nervös inför imorgon och det handlar inte om Nisse utan att jag aldrig åkt från en veterninär klinik med en frisk häst. Det har alltid varit något och sen självklart efter Marbles besked vi fick på Täby 2007 att han skulle tas bort. Det sitter djupt. 
Nisse har varit fin i benen men man blir ju orolig när han varit ömfotad i vänster bak och tankarna börjar rusa om han belastat fel eller så. 
 
Här är en insmord och polerad Nisse från topp till tå. 
 
 
Bilden är från första veckan vi hade honom :) 
Bland de första ridpassen hemma. 
 
Provridningen på Öland. 
 
Ett ridpass i sommar. 
 
 
 
Måste peppa Mamma till att bli bättre på att fotografera när vi rider för när Mamma rider kommer jag fota 
som en galning. 
 
 
 
Håll tummarna för oss imorgon! 
 
 
 
 

Adonis

f.2008 Friendship - Bernstein

RSS 2.0